Ga naar hoofdinhoud

Triggerpoint behandeling (TrP)!

Triggerpoint therapie is een therapievorm om NeuroMusculaire Triggerpoints (NMTrP’s) te behandelen. Dit zijn kleine verkrampingen in spieren die men kan waarnemen als plaatselijke verdikkingen. Deze verhardingen, plaatselijke verdikking ofwel spierknopen zijn een veel voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam. Triggerpoints bevinden zich dus in spieren. Deze spierknopen kunnen goed behandeld worden middels triggerpoint therapie (dry needling therapie). De therapie zal gericht zijn op het inactiveren van de myofasciale triggerpoints, waardoor de strakke spierstrengen die verantwoordelijk zijn voor de toegenomen spierspanning worden losgemaakt.

Triggerpoints kunnen ontstaan door het verkeerd gebruiken van de spieren, maar ook bij ‘gewoon’ gebruik van een lichaam wat slecht in balans is. Hierbij kan men denken aan een ongeluk, overbelasting, maar ook onderbelasting, stress of slechte voeding. Dit resulteert vaak in een verstoring van de zuur-base en de hormoonbalans, wat zich kan uiten in triggerpoints binnen de spier en pijn veroorzaken zal. De meest voorkomende oorzaak is chronische overbelasting van de spier, bijvoorbeeld door een verkeerde (werk)houding of door sport.

Actieve triggerpoints zorgen vaak voor uitstralende pijn dan waar de triggerpoint zich bevindt. Ze ontstaan dan in spieren die de taak van de verzwakte spier overnemen. Bekende voorbeelden zijn bilklachten met uitstraling naar denen, (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI/ CANS (Complaints of the Arm, Neck and/ or Shoulder). Triggerpoint-therapie valt onder de neuromusculaire therapie.

Mocht je een afspraak willen maken voor een Triggerpoint behandeling, neem dan even contact op en dan bespreken we even de mogelijkheden.

Back To Top
×