Ga naar hoofdinhoud

Wat is (Chronische) pijn?

Chronische pijn zijn klachten wat voortdurend terugkeert en waarbij het langer duurt dan een normale genezingsperiode. We praten over chronische klachten als de klachten minimaal 6 maanden blijft aanhouden, maar hoe zit dit nou precies? Waardoor blijven de klachten terugkomen? Dat probeer ik hieronder in het kort uit te leggen.

Wat is eigenlijk pijn?

We hebben allemaal al wel eens ervaren wat het is om pijn te hebben of te voelen, maar wat is pijn eigenlijk, waar dient het voor en hoe kunnen we pijn beter leren begrijpen?
Pijn is een waarschuwingssysteem. Het waarschuwt je voor schade die gaat komen en het waarschuwt je voor het beperken van schade die er al is. Het pijnmechanisme is dus heel nuttig. Ook zal het ervoor zorgen dat je niet zo snel twee keer dezelfde fout maakt. Pijn is dus een lerend systeem. Het is misschien moeilijk te begrijpen dat het pijnmechanisme nuttig is wanneer pijn voor een langere tijd aanwezig is. Het kan het gevoel geven dat je wordt belemmerd in het dagelijkse leven en dingen in je leven niet kan doen dankzij de pijn. Toch heeft het brein op de een of andere manier besloten dat er iets pijn doet, vaak onbewust. Het is goed om de reden te begrijpen waarom het brein pijn projecteert.

Pijn is context gestuurd

Sensorische informatie (informatie van de zenuwen naar de hersenen) komt van de zenuwen en zintuigen en moet altijd worden beoordeeld door de hersenen. Dit betekent dat pijn altijd vanuit de hersenen gestuurd wordt. Doordat pijn altijd via de hersenen gestuurd wordt, is het erg complex. Pijn bestaat namelijk uit veel meer dan alleen het nare gevoel. Doordat pijn uit meerdere verschillende ervaringen en invloeden bestaat, kan dezelfde pijn bij twee verschillende personen van elkaar afwijken. Dit heeft er mee te maken dat pijn altijd context gestuurd is.

Voorbeeld: Een blessure aan de vinger zal voor een violist pijnlijker zijn dan voor een danser. Dit komt omdat een vinger blessure bij een violist een groter gevaar is dan bij een danser. De violist kan bijvoorbeeld de komende week geen viool spelen. Dit speelt een grotere rol in het leven en de identiteit van de violist dan dat in die van de danser.

We weten nu dat pijn context gestuurd is en dat dezelfde blessure voor de een pijnlijker is dan voor de ander. Pijn hoeft dus niet alleen maar te ontstaan door (weefsel)schade, maar het kan met veel meer aspecten/ onderdelen te maken hebben. Dit kan ervoor zorgen dat de pijn langer blijft aanhouden dan normaal.

Fysiek
– Houding;
– Spieren;
– Pezen;
– Organen;
– Zenuwstelsel.

Intern mileu
– Voeding;
– Stofwisseling;
– Fysiologie;
– Hormonen;
– Homeostase;
– Zuurstof.

Brein
– Stress;
– Gevoelens;
– Gedachten;
– Idealen;
– Overtuigen;
– Principes.

Het is belangrijk om te weten welke factoren een invloed kunnen hebben op de klachten. Wanneer deze bekend zijn, kan er gewerkt worden aan zelfmanagement. Zelfmanagement is het vermogen van mensen om hun aandoening zo goed mogelijk te kunnen inpassen in hun algemeen dagelijks leven. Hierdoor kun je beter omgaan met de symptomen en met de behandeling.

Verschillende oorzaken kunnen invloed hebben op uw pijnervaring. U kunt (onbewust) bewegingen gaan vermijden, angst hebben om te bewegen of negatieve gedachten hebben over de klachten. Al deze invloeden kunnen uw pijnervaring versterken, zonder dat er daadwerkelijk sprake is van weefselschade. U kunt uw eigen pijn beïnvloeden door de context van de pijn te begrijpen en hier op een andere manier mee leren omgaan. Dit kan ervoor zorgen dat uw pijnbeleving verandert.

Oplossing voor chronische pijnklachten?

Het is mogelijk om op een 100% natuurlijke manier van uw chronische pijnklachten af te komen maar dan moet er wel aan de juiste knoppen gedraaid worden.

  • Ademhaling;
  • Het imuunsysteem;
  • Slaap;
  • Voeding;
  • Stress;
  • Bewegen.

Bekijk hier de gratis masterclass en kom van uw chronische pijnklachten af (in samenwerking met Fysiotherapie4all).

 

 

 

Back To Top
×